marți, 17 iunie 2008

Din cartier


Gogu a fost pe aici

Odata ajunsi pe Calea Mosilor este imposibil sa nu observam casa de la numarul 134. Ce-i drept, frumusetea de altadata a disparut, iar detaliile nu i se mai vad foarte bine, insa imaginea, cu siguranta, ne ramane intiparita in memorie. In loc de ferestre, cladirea, are acum cartoane si scanduri batute in cuie astfel incat, atunci cand o privim, ne da impresia ca parca ar fi pusa sub sechestru sau ar baricada inauntru vreo boala contagioasa.

Exista, insa un lucru care te ia prin surprindere ... O PLACUTA MEMORIALA. Surprinderea e si mai mare cand observi ca i s-a montat un acoperis incropit din scanduri.

La sfarsitul secolului 19 , Liuben Caravelov, om politic si scriitor bulgar, a trait si a lucrat in aceasta casa. Daca ai curiozitatea sa dai un search pe google vei vedea ca nu o sa afli prea multe detalii istorice despre casa memoriala, insa printre stirile din acest an vei afla despre un raid al politiei la aceasta adresa - in cautare de proxeneti.

Ma intreb ce ar crede un turist daca ar vedea cladirea aceasta. Probabil i s-ar parea o imagine pitoreasca: cu locatari "abuzivi" si muzici orientale care nu duc cu gandul, nici pe departe, la oamenii ilustrii care au trecut pragul redactiilor lui Caravelov. Pe "vestitul" Gogu, poate ca tot imginea l-a inspirat, insa ma indoiesc ca din respect s-a semnat acolo!

1 comentarii:

Anonim spunea...

eu yic k era un proiect de nota zece la geografie